SZERELD MAGAD IP KAMERA RENDSZER TIPPEK ÉS TANÁCSOK

SZERELD MAGAD IP KAMERA RENDSZER TIPPEK ÉS TANÁCSOK

Köszönjük, hogy a kamerarendszer.com-tól vásárolt IP kamera rendszert. Néhány tanáccsal szeretnénk segíteni, és megkönnyíteni a telepítési, szerelési munkálatokat! Az Ip kamera rendszer a működéséhez számítógépes hálózati összeköttetést igényel. Általában az ip kamera jelkábele (a vezetékes UTP kábel) switchbe vagy routerbe csatlakozik a videó rögzítő NVR-rel egyetemben, vagy wifi routert használhatunk.

Az első fontos hálózati beállítás, helyi hálózat (LAN) esetén, hogy az nvr rögzítő "lássa" az ip kamerákat. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy a rögzítőnek és az ip kameráknak az ip címe egy tartományba essen, például (192.168.0.xx), ahol a számok jelölik a tartományt, az xx helyett lévő utolsó szám pedig egyedileg jelöli az adott eszközt, például (192.168.0.1) a router ip címe, pl, (192.168.0.10) az NVR hálózati videó rögzítő címe, pl. (192.168.0.20) az első IP kamera ip címe és így tovább. Fontos, hogy nem lehet két eszköznek ugyanazt az ip (xx) számot adni, mert ilyenkor ip cím ütközés állna fent.

IP kamera ip címének hálózati beállítása:

Az ip kameráinknak az ip címe tehát az (192.168.0.xx) (xx) értéke, más és másnak kell lennie (1-255) számtartományon belül.

hálózati maszk értékének pedig azonosnak kell lennie pl. (255.255.255.0).

Átjáró beállítása: az átjáró beállítása ip kameráinknál csak abban az esetben fontos, amennyiben nem csak az NVR hálózati videó rögzítőt akarjuk elérni az internetről külső hálózatból, hanem az adott IP kamerát is önmagában.

Az NVR rögzítőben természetesen be kell állítanunk az átjáró értékét, ha szeretnénk internetről is elérni az eszközünket.

(tipp): érdemes csak magát az NVR rögzítőt kívülről elérhetővé tenni, ettől még látni fogjuk az ip kameráink képét az NVR szoftveren keresztül, ugyanakkor önállóan az IP kameráinkat nem tudjuk elérni. Ennek az az előnye, hogy így kevesebb támadási felületünk lesz, hiszen egy gyári alapon felejtett ip kamera jelszó, máris komoly támadási felületet jelenthet az internetről érkező nem kívánt látogatóktól, amennyiben a rögzítő mellett az ip kameráinkat is nézhetővé tesszük interneten keresztül.

IP kamera port: ip kameráinknál a port értéke maradhat a gyári alap, változtatni csak abban az esetben kell, amennyiben külön - az nvr rögzítőtől függetlenül is - engedni akarjuk az internetről történő ip kameráink elérését.

IP kamera képének felbontása: mindenképpen módosítsuk ip kameráink felbontását olyan nagyságúra, melyet a NVR hálózati videó rögzítőnkkel szeretnénk letároltatni, tehát ha 3 Mpixeles a kameránk és csak 1 Mpix-elt szeretnénk letárolni (pl a fő stream-en), akkor az adott stream felbontását érdemes 1 Mpix-elre átállítani. Vagy amennyiben több képi csatornát (streamet) tud a kameránk, akkor beállíthatjuk a másodlagos streamet olyan felbontásra, melyet rögzíteni szeretnénk (pl D1, 4CIF), és emellett a fő stream-et betekintésre használjuk - élőképként -, akár a legjobb felbontásban is.

Csatlakozások: ügyeljünk arra, hogy a kültéren alkalmazott IP kameráink UTP jel csatlakozását és táp csatlakozását mindenképpen vízmentes kötéssel oldjuk meg, akár egy villanyszerelési kötődobozt alkalmazhatunk, melyet 95%-os gyakorisággal használnak, vagy szigetelő szalag vagy zsugorcső alkalmazása javasolt, akkor is amennyiben nem érheti közvetlen csapadék a kameránkat, mert páralecsapódás attól még képződhet.

Router beállítás: a routerünkön általában 3 db portot kell átirányítanunk, hogy a rögzítőnket elérhetővé tegyük az interneten keresztül. A portok rögzítő típusonként eltérhetnek, ezért érdemes megnézni az eszköz menüjében, hálózati beállításoknál vagy a rögzítő leírásában.

Tápegységek: A 12V-os tápegységek érzékenyek lehetnek az áram ingadozásra, túl áramra, ezért érdemes szünetmentes egység alkalmazása vagy túlfeszültség védelemmel ellátott konnektor alkalmazása.

Eredményes telepítést kívánunk! Kérdéssel, észrevétellel, segítségkéréssel forduljon hozzánk bizalommal!

Kapcsolódó bejegyzések