A sötét oldal elemzése…

A sötét oldal elemzése…

„Luke én vagyok az apád…”, nem nem nem, most nem ezt a sötét oldalt elemzem, hanem a kameráknál lévőt, és ott sem a gonoszok kerülnek terítékre…, hanem az éjjellátási képességük.


Minden kamera gyártó feltüntet mindenfélét az adatlapon, hogy ekkora LUX szükséglet, meg ennyi - annyi éjjellátási képesség, amit érthető módon a vásárló készpénznek vesz, mint az autóknál a fogyasztási értéket, aztán hamar kiderül, nem csak a benzinkúton lehet csodálkozni…, hanem a monitor előtt is.

Ugyanis a kameráknál megjelölt 10,20,30m-es éjjellátási képességet, városi „átlagos” fényviszonyokra értik, ilyen környezetben tesztelik őket.

Mit is jelent az átlagos városi környezet? Fényviszony tekintetében nagyjából úgy kell elképzelnünk, hogy telihold mellett legalább két utcai közlámpa is pont azt a területet világítja meg, amelyet kameránkkal figyelünk. Ha Ön nem ilyen területet szeretne megvilágítani, sajnos felezni vagy rosszabb körülmények között harmadolni szükséges a gyártói adatlapon megadott éjjellátó távolságot. Normál utcai közvilágítással, átlagosan felhős estén kb fele akkora területet fog látni kamerájával, ha pedig esetleg nincs közvilágítás a közelben, akár csupán harmadára csökkenhet ez a távolság.

Mit tehet mégis, ha nagyobb területet szeretne éjszaka is látni kamera rendszerével? Több megoldás is létezik: Az első az infa-reflektor. 10 - 300m-es infraderítési képességű reflektorokkal találkozhatunk. De álljunk meg egy szóra mit is tud az infra reflektor? Képzelje el úgy, mint egy hagyományos fényvetőt, csak ez infra fényt bocsát ki, amit az emberi szem nem érzékel, de a kamera annál inkább szereti és így a sötét ellenére is jól fog látni este.

Mire is kell még figyelnem az infrareflektorokkal kapcsolatban ?

Infrareflektor világítási távolsága és szöge Szóróüveg nélkül, és Szóróüveggel

 

Tehát az első fontos érték, mint említettem a derítési táv, a másik pedig a derítési szög, ugyanis, ha a kameránk látószöge nagyobb, mint az infra reflektorunk által nyújtott szög akkor, bizony „elemlámpa” effektus alakul ki, azaz úgy látszik majd a kamerán, mintha egy ellem lámpával világítanánk meg a képet. Bizony ez sok esetben zavaró, tehát vagy két szűk fokú IR reflektort állítunk be, elkerülvén az elemlámpa effektust, vagy egyet de aminek legalább olyan, vagy még inkább nagyobb a derítési szöge, mint a kameránk látószöge.

Mi a másik lehetőség?

A másik megoldás a sima hagyományos vagy ledes fényvetők és reflektorok alkalmazása, amit mozgásérzékelővel kombináltan ajánlhatunk felszerelésre. Ebben az esetben, amint a területen közlekednek, felvillan a választott fényforrás, így a kameránk nappali fényviszonyok mellett rögzíti tovább a képet.

Ez utóbbi megoldás a rablás cselekmények megelőzése érdekében is hasznos lehet, hiszen elriaszthatja vagy megzavarhatja betörőt, esetleg a lopás kísérletre mások is felfigyelhetnek a sötétben.

Ugyanakkor azt is meg kell említenünk, hogy a kameránknak kell majd egy pár másodperc, mire átáll az éjszakai üzemmódból a nappaliba és ebben az 1-2 másodpercben nem fog tudni értékelhető képet visszaadni. Átváltás után ugyan már jobb képet kapunk, sőt, ha elég erő van a reflektorunkban még színes nappali közeli képeket is kaphatunk, de elképzelhető, hogy az esetlegesen elijesztett betörő már nem fog látszódni a felvételen, mert remélhetőleg elfutott a helyszínről a lámpa felvillanásával egyidejűleg.

Kapcsolódó bejegyzések