Mekkora cégtől vásároljak kamerarendszert?

Mekkora cégtől vásároljak kamerarendszert?

Sokan a megfigyelő kamera rendszerük vásárlásánál főbb, előrébbvaló szempontként tartják számon azt, hogy kitől veszik a kamera szettet, minthogy milyen kamera rendszert is vesznek. Egy nagy múltú cég bizalmat kelthet bennünk, de a bizalom fontosabb vagy a termék?

A napokban egy talán nem is olyan ritka "rémtörténetet" hallottam, ahol a vásárlók nem tudták normál üzemre bírni a nagy árbevételű cég kamera rendszerét. A történet tanulságos, ezért megosztom Önökkel. Egy kisebb fiatalokból álló telepítő csapat keresett meg, akik már vásároltak tőlem, egy minőségi Hikvision rendszert, hogy gondjuk akadt, persze nem a már megvásárolt rendszerrel, az hibátlanul üzemel...

Hanem az volt a gond, hogy vettek egy olcsó ip kamerás szettet egy igen nagy forgalmú cégtől, a szett is és a márka is addig ismeretlen volt számukra, de elmondták, hogy megnézték az eladó cég, webáruház előző évi árbevételét és az több százmillió forint volt, így azért döntöttek bizalommal az adott márka iránt... Személy szerint megdöbbentett, hogy nem a terméket, márkát nézték, hogy mit vesznek, hanem az eladó cég forgalmát, meg persze az árat...

A telepítő csapat több napos kínlódás után sem tudta összehozni azt, hogy üzemképes legyen az IP kamera rendszer. Nem bennük volt a hiba, hiszen informatikában jártas telepítők voltak, nem laikus felhasználó. Mégis az „olcsó” IP kamerák elfelejtették a beállított IP címeket, folyamatosan újraindult az asztali NVR rögzítő, és újraindulás után nem találta meg a saját márkás IP kamerákat az NVR.

Külön PC programmal a kamerák jól működtek, de a sajátmárkás NVR rögzítővel nem volt hajlandó összedolgozni. A megrendelőjük pedig asztali NVRes rendszert kért, sőt már leegyeztették a szerelést is. Említették, hogy hiába hívták a webáruház ügyfélszolgálatát, a vonal másik végén lévő hölgy, nem tudott nekik technikai segítséget adni, csak a webáruházas rendeléssekkel kapcsolatban volt képben, illetve csak laikusoknak szóló hibaelhárítást tudott adni, amivel nem jutottak előbbre.

Hiába volt több százmilliós bevétele a nagy cégnek, hiába vették meg a piacon szinte legolcsóbban kapható egyazon márkás IP kamera szettet, még telepítőként sem tudták használni, és kénytelenek voltak egy teljesen új IP megfigyelő rendszert vásárolni, hogy megrendelőjük igényét kielegítsék.

Nos, a tanulság levonható, természetesen az adott márkát nem árulhatom el, mert hitelrontás lenne.

A magánvéleményem az, hogy érdemesebb az adott márkát és az adott terméket szemrevételezni előbb és nem az eladó személyében keresni kizárólag a bizalmat, habár az is fontos, de nem az eladóval kell együtt élnie a vásárlónak, hanem a termékkel és nem az eladó fog napokat, órákat szenvedni egy „vacak” termékkel, hanem a végfelhasználó.

Rengeteg, csak Magyarországon megálmodott és itthon kapható kamera márkával találkozhat az ember, én azt javaslom, hogy érdemesebb nagyban gondolkodni és olyan márkák mellett letennünk a voksunkat, ami nemzetközi, világszinten bizonyított és nem csak a kárpát medencében hallották a márka nevét.

Tudom, hogy az itteni fizetésekhez képest nem igazán elérhetőek olyan nemzetközi márkák, mint Samsung, Bosh, Geovision, Grundig, stb., de ha anyagi forrásaink engedik, érdemes a nem „túlárazott”, de olyan minőségi márka mellett dönteni, mint a Hikvision.

Vagy ha az is túl drága számunkra, akkor is lehet megfelelő alternatívát találni, érdemes utánaolvasni mielőtt döntünk, hogy adott kamera rendszerről milyen vásárlói vélemények születtek, vagy hozzáértő szakember javaslatát megfontolnunk.

Kapcsolódó bejegyzések