Megéri-e kamera rendszert szereltetni?

Megéri-e kamera rendszert szereltetni?

Sokan felteszik a kérdést maguknak kamera rendszer vásárlása előtt! Ezért igyekszünk válaszolni rá: igen, szinte kivétel nélkül megéri! Bemutatjuk milyen nem várt buktatókat és nehézségeket rejt egy kamera rendszer telepítése, és az utánajáráson kívül milyen rejtett költségekkel kalkulálhatunk saját telepítés esetén.

Miért éri meg szereltetni?

A legfőbb ok, természetesen, hogy egy kamera telepítőnek, sokkal nagyobb tapasztalata van a témában, mint egy "avatatlannak". Miben is nyilvánulhat ez meg:

  • elsősorban jobban tudja, hogy egy kamerát, hova érdemes feltenni (biztonságtechnikai szempontból), hogy az a tudásához képest a maximumot nyújtsa
  • másodsorban Ő kameraszerelésre van berendezkedve, ezért minden szükséges szerszámmal rendelkezik, megfelelő létrával és eszközökkel ellátva érkezik, és nem kell a szomszédba menni, ha esetleg adódik egy kis nehézség.
  • harmadszor tapasztaltabb a szerelés terén, ez két tényezőben is megnyilvánul: az első, hogy ügyesebben dolgozik magasban és a létrán, és mivel a legtöbb létrás baleset azokat éri, akik "tapasztalatlanok", ezért jobb, ha nem magunkat törjük össze, vagy véletlen leejtjük a drága kamerát a magasból.
  • Továbbá a csatlakozók szerelésében is nagyobb a tapasztalata, és nem fog "selejtet gyártani", a kelleténél több csatlakozót felhasználni, amit viszont tapasztalat híjján a magasban akár tucatszor is elkövethetünk.
  • Végeredményként valószínűleg esztétikusabb látványt fog nyújtani, amit a tapasztaltak szerelnek, hiszen már pontosan tudják, milyen kábelvezetőket alkalmazzanak, hogy rejtsék el a fúrt lyukakat, stb... vagy ha elégedetlenek lennénk a látvánnyal, mi magunk kérhetünk tőlük változtatásokat.
  • Utolsó érvként a kamera rendszer szakártői telepítése mellett szól: az idő! Nem mindegy, hogy egy jó csapat egy nap alatt flottul kész a kamera rendszer kiépítésével, vagy esetleg Ön a szabadidejét áldozza rá: napok, akár egy hét formájában.

Garancia, garancia és garancia!

A garancia helyszíne kulcsfontosságú! Gondolok itt arra, hogy amennyiben, boltban, webáruházból rendelünk egy kamera rendszert, a garanciavállalás, érvényesítés helyszíne az eladó telephelye. Tehát, miután esetleg saját kezűleg megküzdött a kamera felszerelésével, de kis idő elteltével, valami hiba adódik, akkor Önnek ismételten le kell szerelnie, visszavinnie vagy visszajuttatni az eladó telephelyére a terméket, és miután megjavították/cserélték, újra érte kell mennie, és igen... újra lehet felszerelni. Ezért érdemes belegondolni, hogy ez nekünk mennyi idő, üzemanyag és kínlódás lehet.

Viszont jó hír, hogy amennyiben a szerelőtől vesszük a kamera rendszert és azt Ők is telepítik fel, a garancia viselés helye, rögtön a felszerelés helyévé változik! Így ha probléma van, csak a telefont kell felemelnünk és a szerelőnek kötelessége kijönni, neki kell leszerelnie a kamerát, elvinnie a szervizbe, majd visszahoznia és felszerelnie, mindez jó esetben nem kerül pénzünkbe. Persze kivételek vannak, ha rongálás, vagy elemi kár miatt ment tönkre a kameránk, ez esetben érvényesíteni sem tudjuk a garanciális jogainkat.

Pénz, pénz és Pénz!

Mennyi az annyi, mi éri meg és mi legyen az árban?

Mindenképp olyan árajánlatot fogadjunk el kamera rendszer esetében, ahol az ajánlatban külön soronként láthatóak a telepítéshez felhasznált anyagok árai, és külön tételként jelenik meg a telepítés-kiszállás- munkadíja, illetve egyéb költségek.

Telepítési díjról

Általában egy kamerának a felszerelése nyomvonalépítéssel együtt (alap esetben) nettó 5-10 eFt forint között tehető, "nagy átlagban". Ettől felfelé csak a képzelet szabhat határt a telepítési díjaknak, de természetesen emellett kalkulálni szükséges a kiszállás költségeivel is.

Amennyiben viszont különleges körülmények jönnek számításba, mint például a kamera nyomvonalat földbe kell ásni, falba kell vésni, feszíteni kell légkábelen, árbocot, oszlopot kell állítani, be kell csatornázni a nyomvonalat, stb. ezek mind - mind megdobják az alapárat.

Illetve befolyásolhatja az árat a cég, illetve a telepítői csapat mérete, hiszen drágábban dolgozik egy többfős brigád, mint egy mester. Így várhatóan magasabb költséggel jár a telepítői csapatot választanunk, ugyanakkor időt spórolnak nekünk és hamarabb elkészülnek a munkálatokkal, esetleges javításokkal.

Mire érdemes figyelmet fordítanunk?

A kiszállási díj: sok cég díjmentesen vállalja a felmérést / kiszállást, ami gondolhatnánk, nem is baj, miért fizessek azért, amiért nem kérnek el semmit?
Mivel jól tudjuk, hogy ingyen sajt, csak az egérfogóban van, ezért itt is lehetnek csapdák.
Méghozzá az, ha nagyon sokan kérnek (túl nagy területen, pl országosan) díjmentes felmérést, de csak kevesen igényelnek valóságosan munkát, a sikertelen kiszállások díját rá kell a fizető vásárlókra HTK-zni, (azaz hírtelen támadt költség :) -ként) elszámolni kénytelen a cég.

Nyomvonal építés: több cég a csomag ajánlataiba alapból belefoglalja a nyomvonal kiépítésével együtt a kábelcsatorna kiépítést is. Ennek a költségnek viszont a valós mértéke csak személyes egyeztetést követően derülhet ki pontosan.

Egész ország területére vonatkozik a csomagajánlat = veszély?

Kezeljük az ilyen ajánlatokat fenntartásokkal! Miért?
Mert, ha a cég telephelye több száz kilométerre van tőlünk és ugyan annyiért telepíti nálunk a kamera rendszert, mint a 10km re lévő ügyfelénél, akkor bizony "tetemes" kiszállási díj van belefoglalva a telepítésbe. Tehát, ha mi vagyunk közel, nekünk kell "kifizetni", a távolabb lévők üzemanyag díját is.

Illetve egy tipp: mindig érdemes közelebb (max 50km) lévő szerelő csapatot kiszemelnünk, mivel "általában" egy plusz kiszállás bele van foglalva a kiszállási díjba (garancia miatt), így amennyiben több száz kilométerről jön valaki hozzánk, szinte biztosak lehetünk, hogy többe kerül a kiszállás díja, mintha a szomszédból jönne valaki.

Remélem, sikerült támpontokat adnunk, miért is érheti meg szereltetnünk.

Amennyiben kérdése van, keressen bátran elérhetőségeinken, ahol szakértő segítség várja!

Kapcsolódó bejegyzések