Becsatornázná a kábeleit ?

Becsatornázná a kábeleit ?

Felvetek egy vélhetően imserős példát: kábel tv bekötése után a szerelő -a gyors munkálat után- sietve távozik, esetleg visszakiált, hogy a helyünkben becsatornázná a kábeleket... mi pedig ott állunk a plafonból csüngő vezetékekkel. Kamera rendszer telepítésekor az esetek jó részében jóval több kábel esztétikus elrejtetéséről beszélhetünk, mint adott esetben a kábeltv önálló vezetékéről, ezért fontos megtudnunk, hogy milyen lehetőségeink vannak.

A kameráknál, akár IP kamera, akár analóg kameráról legyen szó, gyengeáram halad a kábelekben, mind a jel és mind a tápvezetékeken, akár egy vagy két kábelről is beszélünk.

Tehát legrosszabb esetben sem okozhat életveszélyes áramütést, még akkor sem ha belefúrunk a kábelbe, vagy szétrágják az egerek és megfogjuk a zárlatos kábelt…

Tehát nem életvédelmi okokból kell a csatorna, így akkor kell egyáltalán?

Több cikkünkben fejtegettük már a beltéri kontra kültéri kábel jelentőségét. Azt már megállapítottuk, ha kötlséghatékonyságból beltéri kábelt használunk kültéren (erősen nem javasolt), akkor az időjárás állóság miatt mindenképpen szükséges kábelcsatornát használni.
Beltéren pedig főként esztétikai okai lehetnek annak, hogy nem viselné el jóérzéssel szemünk az akár 16 vagy több szál vezetéket magukban „kúszva” a falon.

Kábel csatorna vagy Bergmann cső?

A kábelek elrejtésére általában Bergmann csövet vagy kábelcsatornát használunk. A kábelcsatorna legtöbbször fehér színű műanyag, és csavarral vagy öntapadó ragasztószalaggal rögzíthető a falhoz. A Bergmann cső pedig általában szürke színű és csőbilinccsel rögzítik a falhoz.

Bergmann csöveket - főként külleme és könnyebb szerelhetősége miatt - inkább ipari környezteben ajánlott használni, lakóházaknál, közösségi tereknél, irodákban és általában olyan helyeken, ahol az esztétikum számít, mindig a kábeltálca működik.

Szót kell ejtsek a biztonságról: sokan félnek, hogy elvágják a kamera kábeleit, így a műanyag kábelvezetőnek is van hátránya.

Ennek megoldására találták ki a méregdrága fém kábelcsatornát, melyet arany árban mérnek, tehát nem sok esélye van, hogy rábólintsunk az árakat látva...

Jó megoldás lehet azonban a fém gégecső alkalmazása, melyet úgy képzeljünk el, mint a zuhanyrózsa fém csövecskéjét, ebben szépen elfuthatnak a kábelek, gyorsan szerelhető, mert csőbilinccsel rögzíthető, de mégis fémből van. Fém tulajdonságának köszönhetően egy kamera elleni szabotázs jóval bonyolultabbá válik: ha nincs a delikvensnél erővágó, akkor maximum -nagy szenvedés árán- csípőfogóval lehet átvágni a kábeleket, sniccerrel pedig szinte lehetetlen. Ez a megoldás árban mégis barátibb, mert ezer forint alatti méterárat tudunk elérni, szemben a két háromezres fém kábelcsatorna méter árához képest.

Kapcsolódó bejegyzések