10 hiba, amit el tud követni ip kamera rendszer rendelése kapcsán.

10 hiba, amit el tud követni ip kamera rendszer rendelése kapcsán.

Egy kamerarendszer kiépítése valójában egy befektetés családunk, otthonunk és értékeink védelmére. Biztonságunk megteremtése érdekében bizony egyszer mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni, bár az információtechnológia folyamatos robbanásszerű fejlődésének következtében, ma már ezt jóval mérsékeltebb áron tudjuk megtenni.

Egyáltalán nem elérhetetlen cél egy jó minőségű HD IP kamera rendszer, hiszen akár egy kisebb családi utazás vagy wellness hétvége árából kigazdálkodható. Mindazonáltal időnként „fáj” ezt az áldozatot meghoznunk, és természetesen keressük a számunkra legoptimálisabb megoldást.

Mint minden befektetés vagy nagyobb kiadás döntésének meghozatala előtt érdemes alaposabban tájékozódni, mielőtt belevágnánk, és utólag ébrednénk rá, hogy súlyos hibákat követtünk el a megvalósítás során, pl. sokkal többet fizettünk egy gyengébb szolgáltatásért, néhány év múlva kezdhetjük elölről az egész beruházást, mert néhány fontos dologra nem derült fény időben, stb.

Összegyűjtöttünk 10 hibát, amit érdemes átgondolni, mielőtt kamera rendszer telepítést választunk.

1.) Hiba, ha olyan vállalkozást bízunk meg, akinek nincs kellő tapasztalata, aki nem ellenőrizhető, nem rendelkezik megnyugtató referenciákkal. Miért szerepel ez itt első pontként? Mert az elmúlt években a biztonságtechnikai szolgáltatások iránti igény ugrásszerűen megnövekedett, ezt pedig egyre többen szeretnék kiszolgálni és lefölözni, még akkor is, ha valójában a szakmai tapasztalatok hiányosak. Az IP kamerák számítógépes környezete nagyon sok informatikában jártas szakembernek kedvező, de egy kamera telepítési folyamat megkívánja a jártasságot a gyengeáram területén éppúgy, mint a hozzáértő tervezési folyamatban. Másik oldalról kamera rendszer kiépítése az otthonunkban, vagy a védendő területünkön történik, ahova végképp nem mindegy, kit, milyen előéletű személyeket engedünk be. A biztonsági rendszer kivitelezése, és már maga a személyes helyszíni felmérés is egy bizalmi jellegű megbízás, ezt érdemes szem előtt tartani.

2.) Hiba, ha nem figyelünk oda, milyen kábelt használnak kamera rendszerünk telepítésekor. Apróságnak tűnik, de nem mindegy, hogy például kültéren is a jóval olcsóbb beltéri kábelt húzzák-e, ami hamarosan állandó gondokhoz vezet, mert az sem időjárás, sem UV álló képességgel nem rendelkezik, és várhatóan a garanciális időszak letelte után, hamar állandó problémákhoz vezet. Figyeljünk tehát, hogy a költséghatékonyság ne a mi kárunkra történjen, mert sajnos tény, hogy a legtöbben a legolcsóbb megoldásokat választják: kültérre a beltéri kábelt, avagy olyan UTP kábelt használnak, aminek erei nem tömör réz CU, hanem CCA, alumínium rézzel futtatva… magyarázni sem kell a különbséget tartósság, és élettartam viszonylatában.

3.) Hiba, ha nem gondolunk a jövőre. Szintén költséghatékonyságból tévedhetünk, ha megelégszünk a most felépített megfigyelő rendszert éppen kiszolgáló kisebb sávszélességű UTP kábelekkel. A gyors technikai fejlődések következtében pár év múlva elérkezhet az igényünk, hogy egy magasabb tudású kamerát üzemeltessünk (pl 4K, 5MPixes), és ebben az esetben, ha előre gondolkodtunk nem szükséges az egész megfigyelő rendszert lebontani és egy újat építeni. Korábban bőven elég volt a CAT5-ös 10/100MB-es sávszélességű hálózatot kiépíteni IP kameráinknak, ma azonban ajánlott, és egyre elterjedtebb a CAT5e/CAT6-os kábelt választanunk, amelyek 10/1GB sávszélességüknek köszönhetően jó hosszú ideig nem lesznek szűk keresztmetszetei, adott esetben gátjai a fejlődésnek.

4.) Hiba, ha rendszere megtervezésénél, nem gondol a későbbi fejlesztésre/bővíthetőségre, és spórolásból esetleg 4 kamerához, csak 4 csatornás rögzítőt választ. A legtöbb esetben egy átlagos családi házhoz, nem elég a 4ip kamera,és lehet, hogy erre Ön is rájön egy-két hét elteltével, és szeretné akár csak még egy kamerával bővíteni a rendszerét. Azonban, hiába a jó szándék, a meglévő rögzítő cseréje válik szükségessé, pedig a több csatornás rögzítő, csak pár (tíz) százalékkal lett volna drágább…

5.) Hiba, ha nem gondolja át, mennyi napot szeretne rögzíteni IP kamera rendszerével. Ma szinte minden IP kamera csomag átlagos 500GB HDD-vel kerül kiajánlásra és végül beszerelésre is. Ami egy átlagos 1MPix-es, 720P HD IP rendszer 4 IP kameráját 4-5 napig tudja folyamatos 24 órában rögzíteni. Ha pedig megtelt a lemez, felülírja az adatokat. Tehát, ha tudja. hogy minden évben 10 napot tölt nyaralással, ne spóroljon a ma már nem is olyan drága tárkapacitással, kérjen olyan nagyobb kapacitású winchestert rögzítőjébe, ami képes az Ön igényeinek megfelelő napot lerögzíteni, hogy ne nyaralás után érje Önt az a kellemetlenség, hogy egy esetleg bekövetkezett eseményről hiányzik a bizonyító erejű felvétel...

6.) Hiba, amennyiben olyan IP kamerarendszert választ, aminek a kezelésében bizonytalan, pl mert minden idegen nyelven jelenik meg rajta. Ma már nagyon sok jó minőségű, megbízható gyártó termékei kaphatóak magyar és/vagy angol nyelvű szoftverezettséggel. Távoli elérésnél rendkívül bosszantó és kezelhetetlen lehet, ha a beállítás csupán kínai nyelven elérhető. Érdemes a választásnál meggyőződni a rendszer kényelmes, érthető és számunkra könnyen értelmezhető nyelven íródott használatáról. Gyakori, hogy a legolcsóbb, vonzó ajánlatnak tűnő IP NVR videó rögzítő csak kínaiul kommunikál, fontos, hogy ez ne a nyaralása alatt derüljön ki…

7.) Hiba, ha hagyjuk rábeszélni magunkat valami olyanra, amit nem értünk és csak rábólintunk, hogy rendben. Ilyen például az IP kameráknál az fps képesség, az az a másodpercenként megjelenő képkocka szám. Miért olyan fontos ez? Azért, mert ma még az igazán nagy tudású kamerák 5MPix például az 5MP felbontást csak 10 vagy 15 fps-el viszik, azaz két másodpercnyi információ kerül rögzítésre 1 másodpercenként. Így fordul elő, hogy „robotos”, szaggatott mozgást látunk a felvételen. Sok esetben nagyvállalati környezetben (bank, bevásárlóközpont) ez megfelelő minőség, hiszen óriási hálózati rendszerről lévén szó, így is gigantikus mennyiségű adatfeldolgozása történik másodpercenként. Kisebb megfigyelő rendszerek építése esetén azonban mindenki az egyre jobb minőségű felbontás mellett dönt, és megkívánja a felvétel folytonosságát. A jó minőséghez érdemes a 25 fps képkocka számot választani. Ha bizonytalan, hogy tényleg szüksége van-e ilyen minőségű rögzítésre, nézzen meg egy alacsonyabb fps számmal rögzített felvételt.

8.) Hiba, ha túlságosan magára hagyjuk a kamera telepítőt. Mindenkinek saját elképzelése van arról, hogy a kamera rendszer elhelyezése hol a legdiszkrétebb/esztétikusabb/leginkább figyelemfelhívó. Egyszóval mindenki elvárása különbözik, valaki kábeltálcába rejtve, valaki falba vésve szeretné vezetni a kábeleket, nem mindegy a kamera végső magassága, a fő áttörési pontok, valamint a nyomvonal meghatározása és még sorolhatnánk. Fontos, hogy a kameratelepítő a helyszínen tudja egyeztetni a végső elképzelést, és ne legyen szükség pl. egy utólagos festési munkálatra.

9.) Hiba, ha elfelejti megkérdezni a biztonsági rendszere jogszabályi feltételeit. Sokan úgy gondolkodnak, őket nem érdekli, mit mond a jog, de higgye el a bűnelkövető ügyvédje lesz az első, akit igazán érdekelni fog… Fontos megtudni a maximálisan rögzíthető időt, és az egyéb olyan korlátozásokat, mint pl közterületet nem figyelhetünk meg, vagy hogy magánszemélyként kötelesek vagyunk jelezni, hogy ingatlanunk kamerával védett terület. Egy bizonyító erejű felvétel akkor értékes, ha az az eljárás során használható, nem támadható jogsértéssel.

10.) Hiba, ha a szerelést előzetes helyszíni felmérés nélkül, vakon rendeli meg. Ez Ön felé is hiba, illetve a megbízott felé is, aki elvállalja a munkát. Mindenképpen kérjen helyszíni felmérést, hiszen a találkozás során Ön is felméri a szakmai hozzáállást (alapos tervezéssel, az Ön egyéni igényeire tekintettel készítenek-e tételes árajánlatot, bemutatásra kerülnek-e a helyszínen telepítendő kamerák képei), illetve a vállalkozó is fel tudja mérni, hogy a telepítés folyamán milyen technikai kihívásokkal szükséges számolnia. A legfontosabb, hogy Ön a találkozó alapján levonhatja a személyes bizalom és szimpátia konzekvenciáját, hogy valóban jó érzéssel engedje be a vállalkozót az otthonába IP kamerát telepíteni.

Köszönjük kitartó figyelmét, és bízunk benne, hogy segítségünkkel Ön is biztosabban választ majd IP kamera rendszert.

Amennyiben szakértő segítségre lenne szüksége, vagy kérdése lenne, forduljon hozzánk bizalommal (Kapcsolat)!

Kapcsolódó bejegyzések