Mi a különbség az IP kamera és az analóg kamera között?

Mi a különbség az IP kamera és az analóg kamera között?

Alakfelismerés és arc felismerés különbségek

A szemmel látható képi minőségen túl az IP kamerák további előnyeiről készítettünk rövid összefoglalót.

Mi a különbség az IP kamera és az analóg kamera között?

  • HD IP kamera rendszer képi minőségi ugrást jelent az analóg megfigyelő rendszerekhez képest:

Ahogy az összehasonlító képen is látszik, a legfőbb különbség a HD IP kamera rendszer és az analóg megfigyelő rendszerek között a képminőségben jelentkezik. Az IP megapixel nagyfelbontású kamera, amely képes az igazán tiszta arcfelismerésre, analógrendszernél inkább alakfelismerésről tudunk beszélni. Mivel nagyobb a felbontása az IP kamerának, mint az analógnak, ezért több képi információt tudunk kinyerni belőle.

 

 

 

 

 

  • az IP kamera rendszer egyszerűen csatlakoztatható, szemben az analóg megfigyelő rendszer kábelrengetegével:

Mi a különbség az IP kamera és az analóg kamera között

Az analóg kamera rendszernél minden kamera egyesével közvetlen összeköttetésben áll a rögzítő egységgel, vagyis fizikailag egy jelkábelen (általában RG59 kamera koax kábelen, vagy csavart-érpáras UTP kábelen, videó ballunok segítségével) kapcsolódnak. Ami azt jelenti, hogy egy 8 kamerás rögzítő esetében a 8 analóg kamera csatlakoztatásához 8 db jelkábelt kell összecsatlakoztatni. Esztétikai tekintetben ez egy méretesebb kábelköteg, amelyet szélesebb kábelcsatornában lehetséges elvezetni, vagy falon belül foglal sok helyet. Mindezen túl a kábel jellemzői megkötik, hogy mekkora távolság lehet a rögzítő és a kamerák között. Az IP kamerarendszernél a csatlakoztatás teljesen másképp működik. Nem kell minden kamerát közvetlenül a rögzítőbe csatlakoztatni. Az IP kamera rendszer minden részegysége, azaz a kamerák és maga a rögzítő is vagy egy routerhez vagy switch-hez csatlakozik számítógépes hálózaton keresztül. A teljes hálózat kiépítéséhez egyetlen darab jelkábelt szükséges elvezetni az NVR rögzítőhöz, mely valóban esztétikusabb kábel nyomvonal kiépítést tesz lehetővé, mint a hagyományos analóg kamera rendszer esetében. Ráadásul az NVR rögzítőt ennek megfelelően nem szükséges a kamerákkal egy helyszínen elhelyezni (akár egy kontinensnyi távolság is lehet közöttük).

  • Internet elérés alapvetően sem az IP kamera-, sem az analóg megfigyelő rendszer működéséhez nem feltétel:

Internet elérés mindkét technológia (HD IP kamera- és az analóg megfigyelő rendszer) esetében kizárólag akkor szükséges, amikor távoli elérést szeretnénk. Azaz más helyszínről kívánjuk használni, ellenőrizni a kamera által rögzített képfelvételeket. Okostelefonon, tableten vagy számítógépen keresztül megfigyelhetjük az élőképet, visszajátszhatjuk a rögzített képet, esetleg mozgathatjuk motoros kameráinkat.

Összességében fontos megjegyezni, hogy az analóg kamerákat technikai korszerűsítés következményeként váltják fel a HD alapú IP kamera rendszerek, melyek sokkal tökéletesebb képminőséget és esztétikusabb megjelenést garantálnak.

A korábbi analógrendszerek cseréje természetesen látszólag sok bonyodalommal és újabb kiadásokkal járhat… azonban napjainkra erre is született megoldás. Léteznek úgynevezett vegyes rendszerek, az “analóg HDmegfigyelő rendszerek”, amelyek néhány típusú specális analóg HDrögzítő (AHD) segítségével mind az analóg mind a HD IP kamerák jelét egyidejűleg képes értelmezni és feldolgozni. Ez azt jelenti, hogy egy AHD rögzítő egység beüzemelésével akár kameránként egyesével – pénzügyi lehetőségeink függvényében – folyamatosan, bármikor megújíthatjuk, lecserélhetjük a modernebb IP és analóg HD kamerákra.

Amennyiben érdekli a vegyes rendszert lehetővé tevő “analóg HD megfigyelő rendszer”, keressen minket bizalommal!

Kapcsolódó bejegyzések